вівторок, 12 листопада 2013 р.

МОНІТОРИНГ ВИКОНАННЯ ПУНКТІВ ЄВРОПЛАНУ (4-11 ЛИСТОПАДА 2013 РОКУ)

Минулий парламентський тиждень підтвердив негативний прогноз експертів Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» щодо можливості критичного стану у процесі підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Так за два дні до остаточного звіту комісії Кокса-Кваснєвського та за два тижні до Вільнюського саміту досі немає рішення по одній з ключових вимог – по рішенню щодо Юлії Тимошенко. Після довгого протистояння 8 листопада 2013 року у Верховній Раді України створено робочу групу з розгляду законопроектів, спрямованих на вирішення питання Юлії Тимошенко. Але на даний момент не має підстав сподіватися на вирішення цього питання до 13 листопада (оголошена дата звіту комісії), а, відповідно, і на виконання другого пункту вимог єврокомісара Ш. Фюле та пункту 2.1 Європлану, виконання якого є умовою підписання Угоди.
При цьому можна констатувати прогрес у виконанні двох інших першочергових вимог:

1. 8 листопада 2013 року проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» (реєстр. № 3396) прийнято Верховною Радою України за основу з скороченням терміну підготовки до другого читання. Це відкриває перспективи виконати першу вимогу єврокомісара Ш. Фюле щодо реформування виборчого законодавства та пункт 1.1 Європлану.

2. 8 листопада 2013 року проект Закону України «Про прокуратуру» (реєстр. № 3541) прийнято Верховною Радою України за основу з скороченням терміну підготовки до другого читання. Таким чином є перспективи для виконання четвертого пункту вимог єврокомісара Ш. Фюле у розрізі реформування прокуратури та пункту 4.1 Європлану.

Найбільш негативною тенденцію, яка загострилася минулого тижня, стало намагання політиків використати процес виконання вимог щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у своїх вузько-політичних інтересах. Це призвело до відкладення на п’ятницю всіх трьох ініціатив, які можуть пришвидшити процес виконання ключових вимог, і гарантії щодо їх доопрацювання та прийняття на цьому та наступному тижнях немає.

Зважаючи на це, можна сказати, що зволікання з пошуком компромісу та відтягування прийняття рішень покладає повну відповідальність за результат у Вільнюсі на плечі українських політиків, як владних, так і опозиційних. Бо вся підготовча робота по ключових першому, другому та четвертому пунктах вимог єврокомісара Ш. Фюле (пункти 1.1, 2.1, та 4.1 Європлану відповідно) вже проведена. Справа за політичним рішенням їх виконати.

Підготовлено Експертною радою Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього»

Немає коментарів:

Дописати коментар