вівторок, 26 листопада 2013 р.

МОНІТОРИНГ ВИКОНАННЯ ПУНКТІВ ЄВРОПЛАНУ (18-25 ЛИСТОПАДА 2013 РОКУ)

Минулий тиждень, а саме так званий «чорний четвер» 22 листопада, став періодом зупинки євроінтеграційних процесів. У цей день уряд України вирішив «Призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та ЄС, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами, з іншої сторони, і дію рішення Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 року» (розпорядження Кабінету Міністрів України № 905-р від 21 листопада 2013 р.). Це призвело до колапсу в процесі підготовки до укладання Угоди і спровокувало масові акції протесту по всій Україні та інших країнах.

При цьому парламент теж не відзначився конструктивністю і зміг прийняти лише один з трьох необхідних законопроектів, а саме проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» (реєстр. № 3396). Його прийняття фактично виконало перший пункт вимог єврокомісара Штефана Фюле та пункт 1.1 Європлану щодо зміни виборчого законодавства у розрізі першочергових вдосконалень цієї сфери. Вимога кодифікації виборчого законодавства досі лишилася не виконана, але робота в цьому напрямку ведеться і європейські партнери готові сприймати це як значний прогрес.

Жоден з проектів, які стосувалися лікування ув’язнених за кордоном чи вирішення питання Юлії Тимошенко у інший спосіб, не набрав достатньої кількості голосів для прийняття навіть за основу в першому читанні. Законопроект «Про прокуратуру» (реєстр. № 3541) навіть не був поставлений на голосування через його не готовність. Таким чином ключові другий та четвертий пункти вимог єврокомісара Ш. Фюле та пункти 2.1 та 4.1 Європлану не були виконанні, хоча всі можливості для цього були.

Позитивним фактором є лише те, що європейські партнери, не зважаючи на гостроту заяв, залишили для України можливість виконати вимоги аж до дня саміту країн Східного партнерства ЄС у Вільнюсі, тобто до 28 листопада. Надія на позитивний результат та не згода з курсом влади на згортання євроінтеграції вивела на вулиці міст України та цілого світу понад 100 тисяч людей.

Не зважаючи на все вищесказане, в України є шанс виконати пріоритетні вимоги щодо підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом: вирішити питання політично ув’язнених та прийняти законопроект «Про прокуратуру». Але риторика та дії влади чітко вказують – вона взяла курс на зрив підписання цієї угоди.

Моніторинг підготовлено Експертною радою Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього»

Немає коментарів:

Дописати коментар