понеділок, 22 липня 2013 р.

Прагматизм символізму

Наближення Вільнюського саміту Україна – ЄС, де раніше було заплановано підписання широкої Угоди про асоціацію нашої країни з Євросоюзом, для українських політиків та чиновників являє собою "інформаційний привід", який дає змогу з'являтися у ефірах та на шпальтах. Змісту Угоди та її наслідкам для країни приділяють увагу переважно галузеві фахівці, які неохоче оприлюднюють підсумки своїх прагматичних дискусій.
Разом з тим листопад цього року може виявитися таким само доленосним для України, як і серпень дев'яносто першого чи листопад четвертого років. Підписання Угоди про асоціацію це не лише символічний акт – документальна фіксація геостратегічного вибору країни. Як і мирне проголошення Незалежності України та епічне мирне стояння на Майдані, асоціація з ЄС має стати ще одним логічним кроком на шляху України у її "поверненні додому – до Європи".

Цьому процесу намагаються завадити – Росія перед усім. Для тамтешнього режиму визволення України з зони впливів Росії означатиме поразку в очах власних громадян. Заважати нескладно, бо розсварені, некомпетентні та меркантильні українські політики самі дають недоброзичливцям України досить можливостей для цього.

Казенний "єврооптимізм" посадовців та політикуму направду не має під собою достатньої підставності. Справді Європа зацікавлена в Україні. Однак, контрцивілізаційні обставини внутрішнього буття нашої країни в останні роки і місяці відштовхують від неї навіть її найщиріших адвокатів у ЄС. Ці негативні обставини слід послідовно викорінити. Політики та бюрократія самотужки цього зробити не спроможні – не борються самі з собою бур'яни. Тому потрібні суспільні зусилля.

Днями Вячеслав Брюховецький та Сергій Бондарчук опублікували на УП статтю "Порозумітися заради європейського майбутнього". Там йдеться про започаткування загальнонаціонального Круглого столу покликаного інвентаризувати загрози на шляху до Асоціації з ЄС та запропонувати механізми їхнього подолання. У роботі НКС передбачається рівноправна участь політиків, експертів та громадськості. Першим його практичним результатом стане чіткий – зрозумілий суспільству перелік проблем, які заважають європейській інтеграції країни. Процес пропонованого діалогу є самоцінним, бо він висвітлить справжні позиції та наміри усіх суб'єктів від яких залежить подальший цивілізаційний шлях України.

НКС значною мірою символічна дія, так само, як символічним було проголошення Незалежності та унікальне соціокультурне явище "Майдан".

Костянтин Матвієнко

http://blogs.pravda.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар