неділю, 18 серпня 2013 р.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ – ІДЕЯ, ФОРМАТ, РЕЗУЛЬТАТ

Ідея

Осінь 2013 року точно увійде в українську історію. Або як прорив до європейського минулого і початок виходу України з російської зони впливу, або як ще один змарнований історичний шанс на рівні з Майданом чи невдалим для українців самітом НАТО у Бухаресті. 
Багато залежить від вищого українського політикуму. Громадяни повинні прийняти наступну позицію – не залежно від партійної приналежності у разі зриву Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом винними будуть усі, так само як і ніхто не має права приватизувати перемогу. Піарникам кандидатів в президенти слід відкласти написання гнівних текстів про «окупаційний режим, який провалив євроінтеграцію» чи «неконструктивну фашистську опозицію, яка розхитала стабільність та зірвала підписання Угоди». Дії українських політиків не повинні призвести до святкового банкету в Кремлі, присвяченого черговій міжнародній поразці України.

До листопада 2013 року парламентаріям слід зосередитись виключно на роботі над виконанням взятих на себе зобов’язань перед Євросоюзом. Необхідно забути про партійні інтриги, скандальні, провокаційні теми, блокування та бійки. На нас дивитиметься весь світ. Ми повинні показати себе сучасною цивілізованою європейською нацією, яка здатна до консолідації в історичні моменти.

Саме таке розуміння ситуації спонукало громадських діячів, науковців та експертів розпочати процес переговорів між владою та опозицією у форматі Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього». Серед них – В.Брюховецький (почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія»); С.Бондарчук (громадсько-політичний діяч); Я.Грицак (доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету); В.Кіпіані (редактор веб-сайту «Історична правда»); К.Матвієнко (експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика»); В.Мусіяка (професор, правник); С.Романів (громадсько-політичний діяч української діаспори, Австралія); О.Таланчук (президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна»); О.Кривдик (політолог, активіст); Є.Іхельзон (співкоординатор руху «Ми – європейці»); А.Левус (громадський активіст). Це коло учасників постійно розширюється. Згодом до Експертної групи Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» увійшли: В.Небоженко, О.Гарань, Т.Березовець, А.Гетьманчук, І.Жданов, С.Головатий та ще кілька десятків впливових в громадському та експертному середовищі осіб.

Одним з поштовхів публічної діяльності ініціативи євроінтеграційного Національного круглого столу стала стаття Юлії Тимошенко «День Європи», в якій було висловлено ідею консенсусу між усіма політичними силами заради українського успіху на саміті у Вільнюсі.


Ініціатива

Громадський комітет з проведення Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» – позапартійна громадянська ініціатива. У нашому колі немає жодного представника будь-якої політичної партії. Преференцій якійсь зі сторін під час перегорів не буде. Національний круглий стіл «Порозуміння заради європейського майбутнього» не пов’язаний також з жодними грантовими програмами міжнародних фондів чи дипломатичних представництв. Кошти, які використовуються на діяльність комітету, є власними внесками його учасників.

Комітет складається з Наглядової Ради, яку очолює професор В’ячеслав Брюховецький, та Робочої групи, яку координує Сергій Бондарчук.

Національний круглий стіл «Порозуміння заради європейського майбутнього» не є одним з численних експертних засідань щодо переваг чи недоліків зближення України з Євросоюзом. У нас конкретна мета – посадити за стіл переговорів владу та опозицію задля затвердження спільного Плану дій щодо реалізації європейського курсу України.


Формат

7 серпня відбулось засідання Громадського етапу Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього», на якому були присутні понад сотню учасників. Серед них – громадські активісти, політичні експерти, науковці. З дипломатичних кіл захід відвідали посли Данії, Пакистану та Малайзії, а також високі представники посольств США, Великобританії, Чехії, Німеччини, Угорщини, Білорусі та Представництва Європейського Союзу в Україні. Спостерігачами також виступили Міжнародний республіканський інститут (IRI, США), Національний демократичний інститут (NDI, США), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID, США), Фонд Фрідріха Наумана (Німеччина), Комітет «За відкриту демократію» (США) та ін. Захід відбувався абсолютно відкрито за участю численних представників медіа.

Учасники Громадського етапу Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» прийняли «План дій щодо реалізації європейського курсу України» та затвердили «Принципи роботи Політичного етапу Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього».

Перший документ – Європлан – є своєрідною «дорожньою картою» для влади і опозиції у питанні євроінтеграції. Це детальний перелік усіх необхідних кроків, термінів їх виконання та відповідальних сторін. Аналіз Європлану зробив один з співавторів Ярослав Юрчишин на шпальтах «Української правди». Важливими є положення, які передбачені в преамбулі до Європлану – політики публічно зобов’язуються відмовитись від внесення провокаційних та скандальних питань на розгляд сесії Верховної Ради України, а також на момент розгляду євроінтеграційних законопроектів не використовуватимуть блокування роботи парламенту, як інструмент політичної боротьби.

«Принципи роботи Політичного етапу Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» – є своєрідним регламентуючим документом, який визначає процедури переговорного процесу, що розпочнеться 23 серпня у Києві за участі представників влади та опозиції. Регламент передбачає присутність у переговорному процесі уповноважених офіційних представників наступних суб’єктів української політики – Президента України, Кабінету Міністрів України та усіх парламентських фракцій Верховної Ради України. Вищеперераховані сторони є повноважними у виконанні Європлану, де левову частку становлять нормативно-правові акти.

Рішення прийматимуть двома третинами голосів від кількості офіційних сторін. Така норма потребує поступок у питаннях бодай в одної з сторін. Під час засідання учасники приймають Протокол консолідованих рішень та Протокол розбіжностей. Подальша робота з питань, які викликали принципові дискусії, переноситься в робочі групи, куди залучаються члени Експертної групи Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього». Кожне прийняте рішення оформлюється в протокол, який завіряється підписом уповноваженої особи від кожної сторони. Модераторами засідань є представники Громадського комітету Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього».

Статус міжнародного спостерігача отримають дипломатичні місії та представництва міжнародних організацій. До роботи в засіданні 23 серпня вже зголосились представники Посольства Євросоюзу, Офісу Ради Європи в Україні та низки посольств, серед яких посольства США, Великобританії, Данії, Німеччини та багатьох інших. 

Результат

Громадянське суспільство протягнуло політикам свою руку допомоги, адже останній рік свідчить, що самі вони не можуть вийти з політичного тупику, чим наражають на небезпеку євроінтеграційні процеси. Провалене виконання відповідного Указу Президента України, зрив «євроднів» в парламенті, не здатність зібрати позачергове засідання Верховної Ради України є яскравими свідченнями того, що у нас немає підстав сліпо довіряти європейський вибір виключно політикам.

Громадськість виконала свій обов’язок – звернулась до політиків, створила для них нейтральний майданчик для дискусії та прийняття рішень, розробила всі необхідні змістові та процедурні документи, залучила до співпраці міжнародні організації та засоби масової інформації, орендувала зал і нарешті сам круглий стіл. Тепер – справа за політиками. Тепер вони мають показати рівень елементарної політичної культури, продемонструвати європейськість, готовність йти на компроміси заради великих національних цілей.

З п’ятьох фракцій у парламенті на програмному рівні чотири підтримують євроінтеграційні устремління України, таку ж позицію постійно демонструють Президент та Прем’єр-міністр. Тому політичних підстав не прийти просто не існує. Більше того, сам факт участі усіх політичних сил в подібному заході стане добрим сигналом для Європейського Союзу, адже це буде найкращим фактом свідчення спроможності української еліти об’єднуватись в історичні для нації моменти.



Андрій Левус,

виконавчий секретар

Національного круглого столу

«Порозуміння заради європейського майбутнього»

Немає коментарів:

Дописати коментар