понеділок, 21 жовтня 2013 р.

МОНІТОРИНГ ВИКОНАННЯ ПУНКТІВ ЄВРОПЛАНУ (14-20 ЖОВТНЯ 2013 РОКУ)

Минулий тиждень можна назвати найменш активним у сфері євроінтеграції з початку осені 2013 року. Жоден повновартісний крок не був здійсненний представниками влади за цей період, лише кілька підготовчих заходів. 

Так після опублікування Спільного висновку Венеціанської комісії та Організації з безпеки і співробітництва в Європі/Бюро з демократичних інститутів і прав людини щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» у Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питання підготовки та узгодження проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів (реєстр. № 3443). Це є черговим рухом у напрямку виконання першої вимоги єврокомісара Ш. Фюле, а також пункту 1.3 Європлану щодо реформування виборчої сфери.

По більшості ж вимог ми маємо приклади не руху, а стагнації. Наявність в цілому позитивної оцінки з боку Венеціанської комісії законопроекту «Про прокуратуру» так і не призвела до його реєстрації в парламенті. І по одній з ключових вимог, а саме у питанні Тимошенко (другий пукнт Фюле та 2.1 Європлану), так і не досягнуто суттєвого прогресу, а термін дії місії Кокса-Квасневського подовжили до 21-22 жовтня 2013 року.

З усього вище сказаного зрозуміло, що ключові кроки необхідні для виконання вимог не змінилися:

- реформування виборчого законодавства та вирішення проблемних питань у цій сфері (пункти 1.1-1.4 Європлану);

- виконання рішень Європейського суду з прав людини та вирішення питань політично-вмотивованих судових рішень (пункти 2.1-2.3 Європлану);

- реформування правоохоронних органів (пункти 4.1-4.3, 5.1 Європлану);

- активізація обговорення можливої реформи Конституції України у відповідності до європейських норм та стандартів конституційного процесу (пункти 6.1-6.2 Європлану).

Моніторинг підготовлений Експертною радою 
Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього»

Немає коментарів:

Дописати коментар