понеділок, 14 жовтня 2013 р.

МОНІТОРИНГ ВИКОНАННЯ ПУНКТІВ ЄВРОПЛАНУ (7-13 ЖОВТНЯ 2013 РОКУ)

Моніторинг підготовлений Експертною радою Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього».


Парламентський тиждень прогнозовано приніс активізацію євроінтеграційного процесу зі сторони влади. З ключових досягнень минулого тижня варто виділити наступні:

1. 10 жовтня 2013 року в Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» (реєстр. № 3396), внесений народними депутатами України VII скликання Єфремовим О.С. та Олійником В.М. 11 жовтня 2013 року Венеціанська комісія на своєму 96 пленарному засіданні розглянула законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів». Очікується публікація оцінки Венеціанської комісії. За повідомленнями засобів масової інформації Венеціанська комісія запропонувала ряд змін до законопроекту. Таким чином далі ведеться робота в напрямку виконання першого пункту вимог єврокомісара Ш. Фюле та пунктів 1.1, 1.3 Європлану.

2. 8 жовтня 2013 року був прийнятий Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо збільшення видатків Центральній виборчій комісії)», яким погоджено виділення коштів для проведення виборів у п’яти проблемних округах. Дане рішення фактично закрило питання проведення виборів в організаційному плані, як це вимагав перший пункт вимог єврокомісара Ш. Фюле та пункт 1.2 Європлану (перший виконаний політиками повністю!). При цьому змістовні питання проведення виборів лежать у площинні законодавчих змін, робота по яким ще триває.

3. 10 жовтня 2013 року Верховною Радою України прийнято у першому читанні проект Закону України «Про пробацію», який спрямований на гуманізацію сфери покарань, що є виконанням другого пункту вимог єврокомісара Ш. Фюле та пункту 2.3 Європлану.

4. 10 жовтня 2013 року Верховною Радою України прийнято Постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» (реєстр. № 2522а/П1). Дане рішення є черговим кроком на шляху виконання вимоги четвертого пункту єврокомісара Ш. Фюле у сфері реформування судочинства та пункту 4.3 Європлану. Зважаючи, що зміни пропоновані даним законопроектом мають пройти процедуру відповідну до змін до Конституції України, навіть виконання цієї вимоги потребуватиме голосування наступної сесії конституційної більшістю. А оскільки опозиція не голосувала за ці зміни, вважаючи їх половинчастими і такими що не гарантують справжню незалежність судової гілки влади (і ця позиція аргументована), то можна очікувати складність у процесі прийняття цих змін.

5. 11 жовтня 2013 року Венеціанська комісія на своєму 96 пленарному засіданні розглянула законопроект «Про прокуратуру». Очікується пмублікація оцінки комісії. За умови готовності влади оперативно відреагувати на пропозиції Венеціанської коісії і внести законопроект до парламенту, є шанс на виконання четвертого пункту вимоги Ш. Фюле у розрізі реформування прокуратури та пункту 4.1 Європлану.

У сфері публічного просування питання європейської інтеграції ключовим заходом минулого тижня став Національний круглий стіл з питань європейської інтеграції України за ініціативи Єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле, який відбувся у п’ятницю 11 жовтня 2013 року у Верховній Раді України. Присутність на цьому круглому столі всіх сторін процесу євроінтеграції (урядовці, депутати всіх парламентських фракцій, громадські активісти, представники засобів масової інформації, дипломатичного корпусу), як з української, так і з представників Європарламенту мала на меті показати незворотність прийнятих рішень щодо укладання угоди. Цей круглий стіл став перемогою позиції громадськості, яка давно виступала за його скликання. Хоча щодо ефективності даного заходу є різні думки, оскільки чітких рішень з переліком відповідальних за їх втілення він не згенерував.

На думку експертів Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» не зважаючи на всі досягнення минулого тижня, перелік ключових кроків, які необхідно здійснити українській стороні для підписання угоди у Вільнюсі, залишився без змін:

- реформування виборчого законодавства та вирішення проблемних питань у цій сфері (пункти 1.1-1.4 Європлану);

- виконання рішень Європейського суду з прав людини та вирішення питань політично-вмотивованих судових рішень (пункти 2.1-2.3 Європлану);

- реформування правоохоронних органів (пункти 4.1-4.3, 5.1 Європлану);

- активізація обговорення можливої реформи Конституції України у відповідності до європейських норм та стандартів конституційного процесу (пункти 6.1-6.2 Європлану).

Немає коментарів:

Дописати коментар