пʼятницю, 21 червня 2013 р.

Громадськість ініціює Національний круглий стіл для влади і опозиції

20 червня 2013 року громадські діячі, історики, експерти, активісти заявили про ініціативу із започаткування Національного Круглого столу “Порозуміння заради європейського майбутнього”.     

Перший етап Круглого столу відбудеться вже у червні. Як наслідок, буде створено робочу групу, яка працюватиме як з владою, так і з опозицією. Метою цієї групи буде встановлення порядку денного для постійно діючого Круглого столу, який має напрацювати План дій для всіх політичних суб'єктів, спрямований на виконання вітчизняних зобов'язань у рамках можливого підписання Угоди про асоціацію між Україну та ЄС.

Серед ініціаторів цього процесу: В.Брюховецький (Почесний Президент НаУКМА), С.Бондарчук (громадсько-політичний діяч), Я.Грицак (професор, УКУ), В.Кіпіані (редактор “Історичної правди”), К. Матвієнко (експерт Корпорації “Гардарика”), В.Мусіяка (професор, правник), С.Романів (громадсько-політичний діяч української діаспори, Австралія), О. Таланчук (Президент Університету “Україна”), О.Кривдик (політолог, активіст), Євген Іхельзон (співкоординатор руху “Ми-європейці”), А.Левус (громадський активіст).

Головне завдання Круглого столу - зупинити політичні спекуляції довкола теми євроінтеграції.  На думку ініціаторів, на даний момент є серйозна загроза зриву підписання Угоди про асоціацію. “Зрив процесу євроінтеграції може призвести до втрати суверенітету і до зовнішнього управління Україною будь-ким, хто “буде спроможний профінансувати корупційні забаганки правлячої верхівки”, - йдеться в Заяві.

Однією з підстав для проведення Кругого столу став відкритий лист Юлії Тимошенко “День Європи”, опублікований 27 травня 2013 року в якому лідер української опозиції наголошує на необхідності національного порозуміння. Не відкидає можливості для діалогу й діючий Президент.

Останні події навколо зустрічі представників опозиції з В.Януковичем свідчать, що політики потребують посередництва громадськості для того, щоб вийти з політичного тупику.

Національний Круглий стіл буде відслідковувати євроінтеграційний процес, давати рекомендації та створювати простір для публічних дискусій усіх сторін політичного процесу. Його робота буде прозорою та відкритою для участі усіх зацікавлених та відповідальних суб'єктів громадсько-політичного життя.  Національний круглий стіл “Порозуміння заради європейського майбутнього” має бути місцем для пошуків компромісу між владою та опозицією у питаннях, які стосуються  шляху України в Європу.

“Платформа круглого столу стане ефективним інструментом сприяння ратифікації Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом у країнах Європи, а головне — контролю за імплементацією європейського законодавства в Україні” - йдеться у заяві.


Немає коментарів:

Дописати коментар