пʼятницю, 21 червня 2013 р.

Заява учасників Ініціативної групи Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього»

За 22 роки своєї незалежності Україна вперше має шанс здійснити прямий крок на шляху до реалізації своїх прагнень інтегруватися до Європейського цивілізаційного простору. Попри заяви усіх попередніх урядів і президентів щодо європейського спрямування країни, лише цього року виникла нагода підписання засадничої Угоди про асоціацію з ЄС.

Цей шанс не має бути змарновано. Підписання угоди відповідає корінним інтересам українського суспільства. Тому будь-які політтехнологічні спекуляції, спрямовані проти цього процесу, мають припинятися відповідальною громадськістю та політиками.

Робота Верховної Ради України сьомого скликання свідчить, що ні влада, ні опозиція не квапляться піти на непопулярний, у середовищі їхніх виборців, крок, сівши за стіл переговорів з метою виробити спільний План дій реалізації європейського курсу України. Саме тому необхідні громадянські ініціативи, що допоможуть сторонам протистояння організувати такий процес. Вперше таку ідею висловила Юлія Тимошенко у своєму листі “День Європи” в якому вона закликала політиків порозумітись заради європейської переспективи України.

Ми, учасники ініціативи щодо започаткування Національного круглого столу “Порозуміння заради європейського майбутнього”, закликаємо лідерів опозиції та представників влади відгукнутись на нашу пропозицію і розпочати якісний, публічний та чесний діалог.

З цією метою ми створили Робочу групу для ведення відповідних перемовин та консультацій, котра напрацьовуватиме документи та здійснюватиме організаційне забезпечення цього процесу. Її координатором визначено Сергія Бондарчука, головою Наглядової ради — Вячеслава Брюховецького. 

Наше завдання полягає в тому, щоб до жовтня разом з політичними суб'єктами, експертами, громадськими активістами, представниками духовенства, міжнародними спостерігачами сформувати порядок денний засідання Національного круглого столу, створити проект Плану дій реалізації європейського курсу України та визначити уповноважених осіб для підписання цього документу.

План дій реалізації європейського курсу України має бути не декларацією загальних фраз, а дорожньою картою для влади, опозиції та громадськості. Він включатиме конкретні політичні кроки та строки їх виконання.

Нам спільно треба усунути усі перешкоди, які заважають долученню України до європейської спільноти. На Україну дивиться весь світ, і ми маємо шанс довести усім друзям та недругам, що українці здатні подолати розбрат заради вищої цілі, що ми є цивілізованим, європейським народом.

Немає коментарів:

Дописати коментар