вівторок, 16 липня 2013 р.

Організатори Національного круглого столу з євроінтеграції офіційно звернулися до очільників ЄС, влади та опозиції з пропозицією взяти участь у цьому заході

Учасники Громадського комітету з проведення Національного круглого столу “Порозуміння заради європейського майбутнього” (НКС) запросили очільників української влади, опозиції та європейських інституцій, взяти участь у роботі круглого столу. Проведення НКС заплановано напередодні Дня Незалежності.

Запрошення до роботи в рамках НКС отримали вітчизняні політики. Листа надіслано Президенту України Віктору Януковичу, Голові фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександру Єфремову, Голові фракції ВО “Батьківщина” Арсенію Яценюку, Голові фракції партії УДАР Віталію Кличку, Голові фракції ВО “Свобода” Олегу Тягнибоку та Голові фракції КПУ Петрові Симоненку.
“Ми, учасники оргкомітету з проведення НКС, закликаємо лідерів опозиції та представників влади відгукнутись на нашу пропозицію і розпочати якісний, публічний та чесний діалог. Наша мета — сформувати План дій реалізації європейського курсу України та досягнути його публічного схвалення усіма політичними силами”, - говориться в тексті документу.

Організатори НКС запропонували політичним лідерам до 5 серпня скерувати для роботи в Оргкомітеті свого представника, який братиме участь в консультаціях та підготовці засідання НКС.

Вони також вважають, що євроінтеграція України – справа, у першу чергу, самих українців. Водночас, на думку організаторів НКС, для об’єктивності процесу українцям не завадить підтримка представників ЄС.

“Сьогодні нам, як ніколи, потрібна і підтримка наших європейських партнерів, їх об’єктивна оцінка та дружні поради. Тому ми звертаємось до керівництва ЄС та країн-членів із закликом публічно підтримати НКС та делегувати офіційну місію Євросоюзу для постійної роботи в його рамках. Ми просимо включити до цієї місії Пета Кокса, Олександра Кваснєвського, Штефана Фюле і його представників, а також делегатів від політичних фракцій Європарламенту. Ваша позиція зараз дуже важлива і допоможе консолідації української еліти навколо питання євроінтеграції”, - йдеться у документі.

“Місяць тому Ю.Тимошенко, від долі якої сьогодні великою мірою залежить підписання Угоди про Асоціацію, у своїх статтях-зверненнях “День Європи” та “67 робочих днів” виступила з ініціативою проведення НКС задля збереження європейських перспектив України. Ми сподіваємось, що цей приклад наслідуватимуть і інші українські політики, бо запропонована ініціатива відображає прагнення усіх громадян, які виступають за європейський шлях розвитку України”, - йдеться в листі до європейських лідерів.

Відповідні листи скеровано Президенту Європейського парламенту Мартіну Шульцу, Президенту Європейської Комісії Жозе Мануелю Баррозу, Високому представнику ЄС із закордонних справ та політики безпеки леді Кетрін Ештон, Єврокомісару з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефану Фюле, Голові Представництва ЄС в Україні Яну Томбінські, Національним парламентам країн Європейського союзу, Президентам політичних груп та фракцій Європарламенту Керівникам місії ЄС Пету Коксу та Олександру Квасьнєвському.

Нагадаємо, що з ініціативою проведення Національного круглого столу задля прогресу у справі євроінтеграції України вперше виступила Юлія Тимошенко у своїх статтях “День Європи” та “67 робочих днів?!”. 20 червня 2013 року громадські діячі, історики, експерти, активісти заявили про те, що розпочинають процес організації Національного Круглого столу “Порозуміння заради європейського майбутнього”. 

Серед ініціаторів цього процесу: В.Брюховецький (Почесний Президент НаУКМА), С.Бондарчук (громадсько-політичний діяч), Я.Грицак (професор, УКУ), В.Кіпіані (редактор “Історичної правди”), К.Матвієнко (експерт Корпорації “Гардарика”), В.Мусіяка (професор, правник), С.Романів (громадсько-політичний діяч української діаспори, Австралія), О. Таланчук (Президент Університету “Україна”), О.Кривдик (політолог, активіст), Євген Іхельзон (співкоординатор руху “Ми-європейці”), А.Левус (громадський активіст). 

Координатором Наглядової ради Національного круглого столу є В’ячеслав Брюховецький, а Робочу групу очолює Сергій Бондарчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар