суботу, 14 вересня 2013 р.

Україні потрібна нова європейська конституція

Після підписання Угоди про асоціацію Україна повинна буде оновити своє законодавство, в першу чергу Конституцію. Про це заявив координатор Робочої групи Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» Сергій Бондарчук, виступаючи під час дискусії «Європейський вибір - шлях до нової держави» в рамках презентації книги «Перезаснування України» Олега Романчука у Львові.

«Євроінтеграція - це не просто низка формальних угод та вивішування європейських прапорів поруч з державним. Це - зміна філософії країни, радикальне зміна всього правового поля. Головна ідея ЄС, наріжний камінь всієї європейської політики та права — повноцінне забезпечення прав та свобод громадянина», - сказав Бондарчук.

«Під час європейської трансформації Україні потрібен новий суспільний договір — нові правила гри в державі, за яких громадянин має стати реальним співвласником та співавтором країни. Усі закони мають працювати саме на це, а не на чиновників. Без нової Конституції цього зробити не вдасться. Адже будувати європейську країну на постсовковій правовій основі - це все одно, що будувати хмарочос на фундаменті «хрущовки», - вважає громадсько-політичний діяч.

На його думку, новий конституційний процес має стати прозорим, за активної участі громадян.

«Конституційний процес має вийти за межі чиновницьких кабінетів, а Конституційна асамблея має стати прообразом українського Конституційного конвенту, як це було в США. Фактично це перезаснування держави, і воно має відбутись на нових, європейських засадах», - сказав координатор НКС.

Бондарчук також повідомив, що 19 вересня відбудеться спеціальне експертне засідання Національного круглого столу з євроінтеграції на тему «Нова Конституція та євроінтеграція України», на якому експерти-правники висловлять свою точку зору щодо конституційного процесу в контексті євроінтеграції.

Немає коментарів:

Дописати коментар